Пам’яті Героїв Крут

29 січня – День пам'яті полеглих у бою під Крутами

Бій за майбутнє України

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

103 роки тому, 29 січня 1918 року, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.

Як відомо, наприкінці грудня 1917 року уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків надзвичайно дратувало проголошення Україною самостійності. Спочатку Москва створила окремий «український червоний уряд» зі столицею у Харкові, який фактично оголосив війну незалежній частині держави, а потім направила в УНР і війська – балтійських матросів, червоноармійців-головорізів з Москви, Пітера, Пскова, Смоленська тощо. Подавалося це як «громадянська війна».

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії.

Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо, якому судилося вступити в сутичку, налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків – оце й усе.

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70–100 осіб. Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 чоловік.

Забути про це не можна, забути це неможливо!

29 січня 2021 року представниками рою «Веселі козачата», у Криворізькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №108 було проведено виховну годину «Пам’яті Героїв Крут» та обговорення питань патріотизму героїв битви під Крутами за круглим столом, з метою формування почуття патріотизму, поваги до історії держави, а також розвитку інтересу учнів до подій минулих років.

Це особлива дата, адже героїв, які поклали своє життя заради миру для нас, ми повинні пам’ятати і поважати, а також вчити цьому дітей. Особлива ще тому, що кожного року, коли ми проводимо заходи до цієї дати, в учнів по-особливому виступають сльози на очах. Адже, бій під Крутами – один з небагатьох, де свої життя віддавали не тільки дорослі воїни, але діти, студенти, учні, школярі, що просто вражає дитяче серце! Тож, забути про це не можна, забути це неможливо! Такими заходами виховується дитяче серце, формується в ньому патріотизм, героїзм, любов і повага до історії нашого народу!

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність.

Залишити відповідь