День ліквідатора аварії на ЧАЕС

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Чорнобильська трагедія: пам`ять як попередження на майбутнє

14 грудня ми відзначаємо сумну дату в новітній українській історії - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Потужний циклон переніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

До вибуху на четвертому блоці ЧАЕС привів, як відомо, експеримент, спрямований на здешевлення, зниження собівартості електроенергії станції. Завданням було використати електроенергію генератора для власних потреб при виведенні четвертого енергоблока в плановий ремонт. Подібний експеримент на атомних станціях проводився вперше, не був належним чином підготовлений і призвів 26 квітня 1986 року о 1 годині 24 хвилині до вибуху. Унаслідок вибуху реактор був зруйнований, радіація на станції склала 20-25 мікрорентгенів на секунду, що більш ніж у тисячу разів перевищувало гранично допустимі норми. Ціною неймовірних зусиль пожежників і їхній жертовності пожежу до пів на сьому ранку 26 квітня вдалося погасити.

У травні з’явилася тридцятикілометрова зона, а наприкінці року над зруйнованим реактором було споруджено «Укриття» – так званий «саркофаг». Вартість першої черги консервації четвертого енергоблоку склала шість мільярдів доларів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи взяло участь 800 тисяч осіб, а постраждали від неї понад три мільйони осіб.

Чорнобиль – пам’ять України!

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня 2020 року, у Криворізькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №108, з участю учнів 4-Б классу, учасниками рою «Веселі козачата» були проведені тематичні виховні години «На Чорнобиль журавлі летять», виставки малюнків «Зелений дивосвіт. Чорнобильська екологія», та перегляд відеомарафону «Чорнобиль – пам’ять України».

Ці заходи спрямовані на те, щоб ознайомити дітей з історією нашого народу, нашої країни, нашої місцевості. Яка б ця історія не булла трагічна і жахлива, її треба знати, і поважати кожного героя, який віддав своє здоров’я і життя заради того, щоб ми зараз жили у мирі і спокої!

Ми маємо пам’ятати, що катастрофи техногенного характеру не завжди вбивають миттєво. Ліквідатори аварії на ЧАЕС – справжні герої. Ми будемо дізнаватись про них більше і пам’ятати усіх, хто поклав своє життя і здоров’я заради нашого майбутнього.

Які висновки має зробити людство із чорнобильської трагедії? Перш за все, це – відповідальність, адже «мирний атом» виявився вже й не таким «мирним» і безпечним, а, значить, має бути підконтрольний людині із усіма можливими наслідками, і бути технологічно прогнозованим. А суспільство та відповідні державні інституції мають бути готовими у «винятковому режимі» до можливих нештатних ситуацій .

Учні школи із гордістю та шаною згадують героїчний подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС, наших співвітчизників які вступили в нерівний двобій із цією жорстокою зброєю, яка здатна вмить буквально випалити усе живе… Певна необізнаність та непоінформованість ліквідаторів про катастрофічні наслідки радіаційного випромінювання для людського здоров`я стали фатальними для багатьох з них… Але це не зупинило наших військових, медиків, правоохоронців першими прийняти на себе цей страшний вогонь небезпеки… іноді – ціною власного життя.

Залишити відповідь