День Визволення Кривого Рогу

Історична довідка

77-ма річниця визволення Кривого Рогу від нацистських загарбників

Перші спроби визволити Кривий Ріг були здійснені в жовтні 1943 року, проте тоді танковий рейд був відбитий фашистами. Не зважаючи на невдалу спробу, все ж таки вдалося захопити великий плацдарм на правому березі Дніпра.

А вже у січні-лютому 1944 року на заключному етапі Нікопольсько-Криворізь­кої операції військам 3-го Українського фронту було підтверджено завдання оволодіти Кривим Рогом і відкинути противника за р. Інгулець. Для наступу на місто були визначені війська 37-ї армії, які наносили удар з північного сходу на Кривий Ріг, та 46-ї армії, які наступали на місто з південного сходу. Війська 8-ї гвардійської, 5-ї ударної і 6-ї армій вели наступ на заході від міста Апостолово.

Безпосередньо у Кривому Розі утримували оборону частини п’яти піхот­них та двох танкових дивізій 6-ї німецької польової армії.

21 лютого 1944 р. командування 37-ї та 46-ї армій розпочало несподіваний на­ступ для німців на передмістя Кривого Рогу, розташовані у північно-західно­му та південному напрямі. У запеклих боях противника було частково знищено, частково взято в полон.

22 лютого 1944 р. до 16.00 Кривий Ріг було звільнено від німецьких військ. Протягом на­ступних двох днів дивізії 34-го стрілецького корпусу вийшли до р. Інгулець і очистили від німців південно-західну частину міста.

29-го лютого 1944 р. завершився останній етап Нікопольсько-Криворізької наступальної операції. Битва за нікопольський марга­нець та криворізьку руду, що розпочалася у жовтні 1943 р., завершилася перемогою.

1939 1945

НІКОЛИ ЗНОВУ

Ваш подвиг завжди у віках

18 лютого 2021 року у Криворізькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №108, з метою розширення знань про історію визволення міста, виховання патріотичних почуттів, гуманізму, любові до рідного краю, пошани до тих, хто боровся за нашу Батьківщину у школі пройшли заходи з нагоди 77-ої річниці визволення Кривого Рогу від фашистських загарбників.

Рій «Веселі козачата» організували виставку малюнків «З днем визволення Кривого Рогу», відвідали музей історії школи, та була проведена виховна година «Ваш подвиг завжди у віках». Ми ніколи не забудемо про героїв в ім’я життя, в ім’я щастя. Чим далі відходять від нас ті незабутні роки, тим більше зростають воронки, тим величніше в нашій пам’яті титанічний подвиг нашого народу.

Залишити відповідь